Конституційний Суд України перейшов до закритої частини пленарного засідання у справі щодо порядку обрання (призначення) членів Вищої ради правосуддя та діяльності її дисциплінарних інспекторів

Версія для друку

23 травня, 2023

У вівторок, 23 травня, Конституційний Суд України на відкритій частині пленарного засідання у формі усного провадження продовжив розгляд справи за конституційним поданням Верховного Суду щодо відповідності Конституції України абзацу тринадцятого пункту 23-1 розділу ІІІ „Прикінцеві та перехідні положення“ Закону України „Про Вищу раду правосуддя“ від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII, абзаців першого, шостого, одинадцятого пункту 4 розділу II „Прикінцеві та перехідні положення“ Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя“ від 14 липня 2021 року № 1635-ІХ.

Нагадаємо, що Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням перевірити на відповідність статтям 8, 19, 126, 131 Конституції України оспорювані приписи зазначених законів, якими регулюються питання щодо порядку ухвалення рішень Етичною радою за результатами голосування, оцінювання нею відповідності членів Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності тощо.

Під час попереднього засідання з розгляду цієї справи, що відбулося 11 травня, суддя-доповідач Віктор Кичун виклав зміст конституційного подання та підстави для відкриття конституційного провадження у справі.

Також він повідомив, що Конституційний Суд отримав відповіді від органів державної влади, закладів вищої освіти, членів Науково-консультативної ради Конституційного Суду України на листи-запити щодо питань, порушених у конституційному поданні. Суддя-доповідач зазначив, що в матеріалах справи наявні спільне резюме аmicus curiae від Венеційської Комісії та Генерального Директорату з прав людини та правовладдя (висновок № 1091/2022 від 24 жовтня 2022 року), аmicus curiae від делегації Європейського Союзу в Україні, посольств США, Великої Британії, Канади в Україні, від Американської торговельної палати в Україні, Громадської організації „Фундація ДЕЮРЕ“, Центру політико-правових реформ тощо.

На відкритій частині пленарного засідання Суд заслухав пояснення учасників конституційного провадження, а саме: представника суб’єкта права на конституційне подання, керівника Департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расіма Бабанли, постійного представника Верховної Ради України у КСУ Максима Дирдіна, представника Президента України у КСУ Сергія Дембовського.

Свою позицію також виклали залучені учасники конституційного провадження – представник Вищої ради правосуддя, начальник правового управління секретаріату Вищої ради правосуддя Михайло Шумило, представники Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко та Громадської організації „Фундація ДЕЮРЕ“ Степан Берко, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, доктор юридичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Львівського національного університету імені Івана Франка Сергій Різник.

Під час засідання 23 травня залучені учасники конституційного провадження надали відповіді на уточнюючі запитання суддів. Також Суд заслухав заключні виступи учасників конституційного провадження.

Дослідивши матеріали справи на відкритій частині, Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення.

Переглянути відкриту частину пленарного засідання можна за посиланням: https://ccu.gov.ua/kategoriya/2023.

 

Під час пленарного засідання

Судді КСУ, учасники та залучені учасники конституційного провадження

Під час пленарного засідання

 

Інформує відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу

 

Сайт розроблено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні
© 2024 Конституційний Суд України